Vi

Vi är en grupp ivriga pedagoger och konstnärer som andas, lever och inspireras av dans. Vi gör vårt jobb helhjärtat och av kärlek till dans. Här kan du bekanta dig med oss.

 

Kati Kivilahti-Fagerudd

Vår rektor Kati Kivilahti-Fagerudd är en mångsysslare inom dans, och sina första danssteg tog hon vid Irmeli Lehtinens balettskola. Kati har avlagt yrkesexamen inom dans vid Teaterhögskolans institution för danskonst.

Under sin långa yrkesbana har Kati verkat som dansare i många dansteaters- och freelanceproduktioner, även som koreograf och pedagog, framförallt vid Vanda Dansinstitut.
Kati är en av grundarna av och nuvarande styrelsemedlem i understödsföreningen som ligger bakom Lovisa Dansinstituts verksamhet.
Som rektor för Lovisa Dansinstitut ansvarar Kati för många praktiska saker samt för de konstnärliga och pedagogiska linjedragningarna.

“Dansen ger vingar till både kropp och sinne!”

 

Anna Karjalainen

Anna Karjalainen började sina dansstudier som 3-åring vid Rovala balettskola. Hennes väg till dansaryrket har gått via Lapin Tanssiopisto till Teaterhögskolans institution för danskonst där hon avlagt magisterexamen inom danskonst. Hon har lång erfarenhet som pedagog inom nutidsdans och balett. Anna har utöver lärarjobbet också arbetat som yrkesdansare i många framstående koreografers verk.

I Lovisa ansvarar Anna för balettundervisningen.
Annas motto: ’Ge aldrig upp…’ dvs. hålls i gång med riktningen framåt…

 

 

Beniamino Borghi

Beniamino Borghi är en mångsidig och aktiv konstnär och pedagog som tillhört Lovisa Dansinstituts kärngrupp redan en längre tid. Beniamino är dans- och videokonstnär som både studerat i Italien och Finland. Ben inledde sina dansstudier som 8-åring, och hans dansbakgrund är en mångsidig blandning av allt från balett till nutidsdans och via stepdans till rock. Ben har avlagt dansutbildningskursen vid Venedigs biennal under ledning av Ismael Ivo och andra internationella koreografer, och han är också utexaminerad inredningsarkitekt från Tekniska högskolan i Milan.
Ben arbetade länge som producent för dansfilmsfestivalen LOIKKA. Han arbetar inom ett brett område av olika konstnärliga och pedagogiska projekt både i Lovisa och i huvudstadsregionen samt förverkligar sina egna konstnärliga projekt genom tanssiARTesaani-gruppen som han grundat.

Under läsåret 2023–2024 undervisar Ben Broadway och Koreo vid Lovisa Dansinstitut. Dessutom är han ansvarig lärare för specialutbildningsgruppen (EK). Undervisningsspråket på Bens lektioner är engelska.
På Bens lektioner tränar man medvetet, med betoning på både dansteknik och kreativitet – utan att glömma dansglädjen, så klart.

 

 

Jenni Koistinen

Jenni Koistinen har avlagt yrkesexamen för dansare-koreograf vid European Dance Development Centre / The Arnhem Institute for the Arts i Nederländerna och Tyskland.
Jenni har arbetat i många olika projekt inom dansfältet både som dansare, koreograf, koordinator, programplanerare och danslärare. Inom det konstnärliga arbetet är Jennis specialområde projekt inom konstpedagogiken och deltagande konst.

Vid Lovisa Dansinstitut ansvarar Jenni för småbarnspedagogisk dansfostran. Under läsåret 2023-2024 fortsätter hon som lärare för Barndans, Knattedans och Dansstart. Dessutom håller Jenni danslektioner i daghemmen som en del av Skapa- och Danstassarna-projekten, samt för förstaklassister som en del av Lovisa stads Kulturstig.

Jenni är en vänlig och interaktiv danslärare, vars lektioner går ut på att lära sig färdigheter och kreativitet.
Så här beskriver Jenni sina danslektioner:
“Dansens och inlärningens glädje är viktiga på mina lektioner, samt att göra saker tillsammans. Emotionella och kompisfärdigheter är en central del inom dansfostran. Lektionernas tema berör ofta händelser som är kopplade till årstiderna. Min målsättning är att dansen och rörelsen blir en del av barnets vardag och berikar barnets upplevelser.”

 

 

Ninu Lindfors

Ninu Lindfors resa mot dansen började med rytmisk tävlingsgymnastik som 8-åring. Genom hobbyn väcktes intresset för rörelse i allmänhet och hon blev antagen till Teaterhögskolans institution för danskonst och utexaminerades därifrån år 2000 som magister i danskonst.
Största delen av sin yrkeskarriär har Ninu arbetat som dansare bl.a. med koreograferna Tero Saarinen, Jenni Kivelä och Liisa Risu. Dessutom arbetar Ninu som koreograf inom yrkesteatern och -dansen.

Så här beskriver Lovisa Dansinstituts nya nutidsdanslärare sitt förhållande till dansen och undervisningen:
”Jag är intresserad av människokroppens rörelse i alla dess former som ett medium för att uttrycka sig själv, kommunicera och interagera med andra. På mina lektioner gör vi teknikövningar för nutidsdans samt bekantar oss med de för dansstilen typiska, friare övningar, där dansarens egen kreativitet kommer fram genom rörelsen. De ledda övningarna stärker elevens kroppskänsla, de ökar förståelsen för närvaron och scenkonstfärdigheter samt ger verktyg till improvisationsbaserad rörelse. Hjärtligt välkomna!”

 

 

Leo Terävä

Leo Terävä började dansa som 3-åring i Lovisa och inledde sina dansstudier vid Lovisa Dansinstitut genast då skolan grundades 2007. Leo flyttade till Helsingfors 2017 för att studera vid Sibelius-lukios danslinje och därefter vid Teaterhögskolan. Våren 2023 avlade Leo sin kandidatexamen vid Konstuniversitetet.
Leo arbetar inom dansfältet både som dansare, lärare, regissör och koreograf, såväl med dans som teater.

Som danslärare försöker Leo skapa ett tryggt utrymme där man kan utmana sig själv och hitta den fulla potentialen i sin egen rörelse. De viktigaste värderingarna för Leo är att skapa genom glädje och att respektera både sig själv och andra i danssalen.

Under våren 2024 undervisar Leo Broadway 1, Dancebeat 2 och Dancebeat 3-grupperna. Välkommen med och dansa!

 

 

Elli Järvinen

Elli Järvinen är en ny medlem i vår lärarkår, men har dansat vid Lovisa Dansinstitut sedan hon var 7 år. För tillfället studerar Elli på Vaskivuoren lukios danslinje. Som dansare har Elli en stark scennärvaro och hon vill uppmuntra sina elever att uttrycka sig själva. Inlevelse är viktigt! Alla kan dansa!

Vid Lovisa Dansinstitut undervisar Elli Dancebeat 1-lektioner.

 

 

Reetta Mäkelä

Reetta Mäkelä har som förälder till ett dansande barn över 10 års erfarenhet av Lovisa Dansinstituts verksamhet. Hon är också själv intresserad av kroppen och hälsa. Till sitt andra yrke är Reetta fotterapeut och hon motionerar aktivt.

Reetta arbetar vid Lovisa Dansinstitut på deltid som sekreterare med huvudansvar för fakturering, anmälningar samt Hobiver-elevadministrationsprogrammet.

Leave a Reply